Bedrijfsopvolging of -beëindiging

 

U heeft een mooie onderneming opgebouwd, maar wie gaat deze onderneming voortzetten als u hier zelf niet meer toe in staat bent? Of misschien wilt u uw onderneming beëindigen? Het is niet leuk om hierover te moeten nadenken, want u wilt natuurlijk nog jarenlang uw eigen bedrijf runnen. Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan.

Als u zich aan het oriënteren bent op het beëindigen of overdragen van uw bedrijf, is het belangrijk om in een vroeg stadium een notaris erbij te betrekken. Er komen namelijk veel persoonlijke en zakelijke fiscaaljuridische kwesties bij kijken, het werkterrein van Notariaat 't Suydvelt.

Juridisch: welke rechtsvorm?

Het is van belang dat de juridische ondernemingsvorm optimaal combineert met de financiële regelingen die u wilt treffen. Daarnaast kan de ondernemingsvorm bepalend zijn voor de belasting die u bij de overdracht of beëindiging van uw onderneming moet betalen.

Fiscaal: waarover betaal je belasting?

Als een onderneming wordt beëindigd, zal er altijd een afrekening plaatsvinden met de fiscus over de winst die ontstaat bij het beëindigen van een onderneming (stakingswinst). De fiscus heft dan belasting over de winst van de onderneming, waarvan de belastingheffing door allerlei regelingen en faciliteiten vooruit is geschoven.

Persoonlijk: welke afspraken heb je gemaakt?

Bij de overdracht of beëindiging van uw bedrijf spelen ook persoonlijke zaken een rol. Zo moet u rekening houden met de regels rondom het huwelijk (bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden) en erfrechtelijke aanspraken van eventuele kinderen bij uw overlijden.

Advies op maat

Er zijn meerdere manieren om uw bedrijf over te dragen, zo kan dit via uw testament of u kunt al iets regelen voor het geval u nog in leven bent. Bijvoorbeeld via de certificering van uw aandelen in een B.V.

Graag leren wij u kennen zodat wij u een advies op maat kunnen geven. U kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek, zodat wij de verschillende mogelijkheden met u kunnen bespreken.