Uw partner en u gaan trouwen! Een bijzonder moment waarop u voor elkaar kiest. Dit brengt ook met zich mee dat u moet nadenken over de juridische gevolgen van uw huwelijk.

Vóór 1 januari 2018 trouwden echtgenoten automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle goederen en schulden door het huwelijk gemeenschappelijk zijn geworden. Dit geldt ook voor schenkingen en erfenissen verkregen zonder uitsluitingsclausule.

Per 1 januari 2018 trouwen echtgenoten automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft van u alleen blijven. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Schenkingen en erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker/overledene heeft bepaald dat deze gemeenschappelijk zijn.

Huwelijkse voorwaarden

Wilt u andere afspraken maken? Wilt u uw vermogens liever gescheiden houden? Of heeft u een eigen zaak? Laat dan huwelijkse voorwaarden opstellen. In deze voorwaarden kunt u onder andere vastleggen:

  •  hoe het inkomen verrekend wordt (periodiek/jaarlijks);
  •  hoe de huishoudkosten wordt verdeeld;
  •  hoe wordt het pensioen geregeld;
  •  hoe het vermogen wordt verrekend bij een scheiding of overlijden.


Heeft u twijfels over het al dan niet opstellen van huwelijkse voorwaarden? U kunt bij ons altijd terecht voor een vrijblijvende afspraak.

Het is verstandig om uw huwelijkse voorwaarden op te maken voor het huwelijk. Dit kan ook tijdens het huwelijk, maar dan dient de door het huwelijk ontstane gemeenschap van goederen eerst verdeeld te worden. Zo bespaart u namelijk een hoop extra kosten. Maar ook indien u reeds gehuwd bent kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Testament

In uw huwelijkse voorwaarden legt u vast wat van wie is, maar als u wilt vastleggen naar wie uw vermogen gaat als u en/of uw echtgenoot kom te overlijden kunt u dit regelen in een testament.

Advies op maat voor uw huwelijkse voorwaarden?

Wilt u meer informatie en een advies op maat betreffende huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Tevens kunnen wij dan uw gehele juridische situatie doornemen.