Trouwen

Geregistreerd partnerschap

U heeft gekozen voor een volgende stap in uw relatie en denkt er over te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Een bijzonder moment waarop u voor elkaar kiest. Dit brengt ook met zich mee dat u moet nadenken over de juridische gevolgen van deze stap.

Vóór 1 januari 2018 ontstond door het huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle goederen en schulden door het huwelijk of geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk zijn geworden. Dit geldt ook voor schenkingen en erfenissen verkregen zonder uitsluitingsclausule.

Per 1 januari 2018 ontstaat door het huwelijk of geregistreerd partnerschap automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen of geregistreerd partnerschap heeft van u alleen blijven. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Schenkingen en erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker/overledene heeft bepaald dat deze gemeenschappelijk zijn.

Huwelijkse voorwaarden /

Partnerschapsvoorwaarden

Wilt u andere afspraken maken? Wilt u uw vermogens liever gescheiden houden? Of heeft u een eigen zaak? Laat dan huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen. In deze voorwaarden kunt u onder andere vastleggen:

  • hoe het inkomen verrekend wordt (periodiek/jaarlijks);
  • hoe de huishoudkosten wordt verdeeld;
  • hoe wordt het pensioen geregeld;
  • hoe het vermogen wordt verrekend bij een scheiding of overlijden.


Heeft u twijfels over het al dan niet opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? U kunt bij ons altijd terecht voor een vrijblijvende afspraak.

Het is verstandig om uw huwelijkse voorwaarden op te maken voor het huwelijk of uw partnerschapsvoorwaarden vóór sluiting van het geregistreerd partnerschap. Dit kan ook tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar dan dient de ontstane gemeenschap van goederen eerst verdeeld te worden. Zo bespaart u namelijk een hoop extra kosten. Maar ook indien u reeds gehuwd of geregistreerd als partner bent bent kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen.

Testament

In uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden legt u vast wat van wie is, maar als u wilt vastleggen naar wie uw vermogen gaat als u en/of uw echtgenoot kom te overlijden kunt u dit regelen in een testament.

Advies op maat

Wilt u meer informatie en een advies op maat betreffende huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Of wilt u uitleg over het verschil tussen deze twee vormen? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Tevens kunnen wij dan uw gehele juridische situatie doornemen.