Scheiden / uit elkaar

Uw huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenleving is tot een einde gekomen. Een gebeurtenis wat veel invloed heeft op uw situatie en veel emoties teweeg kan brengen. De notaris is als onpartijdige derde de aangewezen persoon om u te begeleiden bij de juridische afwikkeling van uw relatie.

De notaris kan uitleggen wat de juridische gevolgen zijn van de scheiding en kan de afspraken omtrent de beëindiging van de relatie vastleggen. Iets waar u niet gelijk aan zal denken, maar wat wel een groot deel van uw vermogen kan uitmaken zijn bijvoorbeeld de opgebouwde pensioenrechten. Hoe dienen deze verdeeld te worden?

Als een woning toegedeeld dient te worden aan één van de partners, kan de notaris dit regelen door het opmaken van een verdelingsakte en inschrijving daarvan bij het Kadaster. Op deze manier wordt de woning op naam van één van de partners gesteld. Als een hypotheek rust op de woning dient u zelf contact op te nemen met de bank om de andere partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. Gebeurd dit niet dan blijft u beiden aansprakelijk voor de voldoening van de hypotheekschuld.

Het kan ook zijn dat u elkaar tot erfgenamen heeft benoemd of volmacht aan elkaar hebt gegeven om namens u rechtshandelingen te verrichten. Bij een scheiding is dit vaak niet meer de bedoeling en dient dit gewijzigd te worden. U kunt hiervoor terecht bij ons notariskantoor in Emmen.

Advies op maat

Wilt u advies over de te nemen stappen inzake de beëindiging van uw relatie? U kunt dan samen of alleen terecht bij ons notariskantoor voor een vrijblijvend gesprek. Wij begeleiden u graag tijdens deze moeilijke periode. Neem contact op met ons kantoor.