Hypotheek

Als u uw huis financiert door middel van een lening, sluit u doorgaans twee overeenkomsten met de bank: een geldleningsovereenkomst en een overeenkomst van hypotheek. In de hypotheekakte wordt de vestiging van het recht van hypotheek geregeld en soms ook de geldleningsovereenkomst. U als hypotheekgever geeft het recht van hypotheek, en de bank als hypotheeknemer/houder neemt het recht van hypotheek.

Bovendien staat in de hypotheekakte het bedrag vermeld waarvoor hypotheek wordt verleend. Dit bedrag is meestal hoger dan het bedrag dat u leent van de bank, omdat de bank wil dat de extra (incasso)kosten, boeten en achterstallige rente hiermee ook gedekt zijn. Die posten worden begroot op een bepaald bedrag of percentage (vaak 30% tot 60% van de hoofdsom). U bent dit bedrag niet schuldig, het geeft de bank alleen een extra zekerheid. Er kan dus nooit méér op u worden verhaald dan u in feite bent verschuldigd.

De rol van de notaris

Voor vestiging van een recht van hypotheek dient er een notariële akte te worden opgesteld die in de Openbare Registers van het Kadaster wordt ingeschreven. Hier kunnen de medewerkers van Notariaat 't Suydevelt u bij helpen. Wij stellen de hypotheekakte op, geven advies en uitleg, en regelen met uw bank de geldstromen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Ook voor de oversluiting van uw bestaande hypotheek of de vestiging van een losse hypotheek (dus zonder leveringsakte) kunt u bij ons terecht.