Geregistreerd partnerschap

Uw partner en u gaan voor de volgende stap in uw relatie en u heeft gekozen voor een geregistreerd partnerschap. Dit betekent dat u ook na dient te denken over de juridische gevolgen van het geregistreerd partnerschap.

Vóór 1 januari 2018  ontstond door het aangaan van een geregistreerd partnerschap automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle goederen en schulden door het geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk zijn geworden. Dit geldt ook voor schenkingen en erfenissen verkregen zonder uitsluitingsclausule.

Voor partners die vanaf 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan geldt dat automatisch een zogeheten beperkte gemeenschap van goederen ontstaat. Dit betekent dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het geregistreerd partnerschap heeft van u alleen blijven. Bezittingen en schulden die u na het geregistreerd partnerschap krijgt, zijn van u samen. Schenkingen en erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw geregistreerd partnerschap, zijn van u persoonlijk, tenzij de schenker/overledene heeft bepaald dat deze gemeenschappelijk zijn.

Partnerschapsvoorwaarden

Wilt u als geregistreerd partners bepaalde bezittingen en schulden apart houden of wilt u dat uw vermogens gescheiden blijven? Misschien heeft u wel een eigen bedrijf? U kunt er dan voor kiezen om partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Dit moet u bij de notaris regelen. In de partnerschapsvoorwaarden kunt u afspraken vastleggen over onder andere:

  • het verrekenen van het inkomen (periodiek/jaarlijks);
  • het verdelen van de huishoudkosten;
  • het vastleggen van pensioenafspraken;
  • het verrekenen van vermogen wanneer u gaat scheiden of u overlijdt.

Testament

U kunt in uw partnerschapsvoorwaarden niet bepalen wie uw vermogen krijgt als u komt te overlijden. Hiervoor kan het nodig zijn dat u een testament op laat stellen. Ook voor het opstellen van een testament kunt u bij ons terecht.

Advies op maat over partnerschapsvoorwaarden?

Wilt u meer informatie en een advies op maat betreffende partnerschapsvoorwaarden? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Tevens kunnen wij dan uw gehele juridische situatie doornemen.