Wie het onderste uit de kan wil

door
mr. C.E.M. (Christel) Vogelesang
op 13 februari 2018

Vorig jaar kwam de heer De Boer in februari bij mij op kantoor. Zijn vrouw was twee weken daarvoor overleden. De heer De Boer was bijzonder verdrietig. Gelukkig had hij fijne buren en had hij veel troost aan zijn hond. Hij vertelde me dat hij en zijn vrouw geen contact meer hadden met hun kinderen. Dat vond hij erg moeilijk. Zijn vrouw en hij hadden op hun manier alles gedaan voor hun kinderen. Ze hadden allemaal een opleiding kunnen doen. Hij vond dat zijn kinderen hem in de steek lieten. In zijn ogen kwam het ergste nu nog.

Eén van zijn kinderen had de rechtsbijstandsverzekering ingeschakeld en eiste een beschrijving van de nalatenschap, een boedelbeschrijving. De heer en mevrouw De Boer hadden hun testamenten zo opgesteld dat ook al wilden de kinderen iets uit de nalatenschap ontvangen, dan zouden ze het pas kunnen ontvangen nadat de langstlevende zou zijn overleden.

Ondanks dat eiste een kind toch alvast een boedelbeschrijving. De heer De Boer bracht mij al zijn gegevens, alles moest op tafel. Naast inzage in de bankafschriften, moesten de roerende zaken waaronder de auto getaxeerd worden. De boedelbeschrijving werd onder ede bij notariële akte vastgelegd. De heer De Boer vond het verschrikkelijk dat zijn kind dit van hem vroeg.

Er waren niet veel bezittingen, alleen de normale zaken. Het voelde voor hem als wantrouwen en verraad. Huilend verliet hij ons kantoor. Ik kon alleen een luisterend oor bieden. De boedelbeschrijving heb ik toegezonden aan de rechtsbijstandverzekeraar. Inmiddels was het Pasen geweest. Dinsdag 18 april kwam ik weer op kantoor. Een neef van de heer De Boer belde mij op. Hij vertelde dat de heer De Boer zich met Pasen van het leven had beroofd.

Het was nog geen week later of ik ontving al weer bericht van de rechtsbijstandverzekering. Hetzelfde kind van de heer De Boer eiste wederom zijn legitieme portie (= het minimale erfdeel waar een kind recht op heeft) op. Weer moest er een boedelbeschrijving gemaakt worden, maar nu wilde de rechtsbijstandsverzekering alle bankafschriften inkijken van de afgelopen vijf jaren.

De heer De Boer was altijd punctueel geweest en ik twijfelde er niet aan dat hij financieel geen gekke dingen zou hebben gedaan. Ik heb alle bankafschriften boven water gekregen en er bleken inderdaad geen gekke dingen te zijn gebeurd. Maar doordat de rechtsbijstandsverzekering zich er mee ging bemoeien gingen de kosten van de afwikkeling van de nalatenschap stevig omhoog.

Uiteindelijk bleef er een minimaal bedrag over van de legitieme portie. De kinderen hebben uiteindelijk gekregen waar ze juridisch recht op hadden. Ze hadden alleen veel meer ontvangen als ze de rechtsbijstand niet hadden ingeschakeld. Voor de andere erfgenamen bleef er niets meer over.

 

Een deel van de feiten en namen van personen zijn om privacy redenen gewijzigd; iedere overeenkomst met een werkelijke situatie berust op louter toeval


Reacties

Reageren?

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats zelf een reactie

Terug